Basisrecept flensjes
Benodigdheden:1 liter melk- 500 gram bloem- 5 eieren-20 gram vanillesuiker- 50 gr gesmolten boter/olie
- Doe de bloem in een beslagkom/mengkom en maak er een kuiltje in.
- Meng er geleidelijk aan de melk door en klop tot een glad beslag.
- Meng er vervolgens de eieren en suiker onder.
- Roer er de gesmolten boter door en op het laatste eventueel nog een scheutje spuitwater.
- Passeer door een puntzeef of mix goed.
- Verwarm de flesjes/pannenkoekenpan vooraf en wrijf ze licht in met olie of gesmolten boter.
- Giet de juiste hoeveelheid deeg in de pan en laat mooi vlak uitlopen om de bodem volledig te bedekken
- Bak ze mooi goudbruin aan beide zijden
- Noot: Snij een gewassen aardappel in tweeën en steek er langs de bolle kant een vork in. Druk de vlakke zijde in de vetstof om de pan in te vetten. Je kan op deze manier ook overtollige vetstof (boter-olie) verwijderen.
MIKADO
Vul de warme flensjes met de banketbakkersroom. Napeer ze met de warme chocoladesaus en serveer meteen.
Banketbakkersroom (crème pâtissière)
Benodigdheden:1 liter melk-160 gram suiker-7 dooiers- 95 gram vanillepoeder
- Breng 3/4 melk aan de kook met 60 gram suiker (eventueel vanillestokje)
- Klop de rest van de suiker met de eierdooiers tot ruban (wit lint).
- Los de vanillepoeder op met de rest van de melk.
- Haal het vanillestokje uit de melk.
- Giet de melk op de eiermengeling, voeg de opgeloste vanillepoeder toe en laat de crème al roerend opkoken en laat ongeveer 15 seconden doorkoken.
Crèpe Suzette- pannenkoek
- 150 gr boter- 150 gr suiker
- 250 ml sinaasappelsap
- Sap van een halve citroen -1 sinaasappel
- 3 el water
- 2 sinaasappels 3 el Grand Marnier of cognac of ander likeur .. (optioneel)
- Maak het deeg en bak de flensjes
- Doe de suiker met het water in een koekenpan.
- Verhit dit op een zacht vuur tot een goudbruine karamel. Let op naar verbranding van zowel de karamel als jezelf!!!!
- Begin pas met roeren als de massa bruin kleurt. Voeg dan de boter, het citroensap en het sinaasappelsap toe.
- Voeg de rasp van één sinaasappel toe en meng door elkaar.
- Laat de saus een paar minuten inkoken tot een dikke saus.
- Snij partjes van de sinaasappel tussen de vliezen (peler à vif)
- Wentel de pannenkoek door de saus en plooi ze 2 keer dubbel.
- Serveer met een bolletje ijs en de stukjes sinaasappel
Crèpe Normande met vanille-ijs
- Flensjesdeeg maken
Bereiding
- Pan diameter 15cm in boteren
- 3 of 5 tranches appel in de pan leggen, even bakken
- giet 1 louche/ pollepel beslag erbovenop
- op vuur laten tot zijkanten beginnen te roken, even onder salamander om te drogen
- Omdraaien, beboteren (15 gr) en overstrooien met suiker(15gr)
- Omdraaien en laten carameliseren
- Terug omdraaien,
- een bord inboteren en crépe erop laten glijden
- Afwerken met quenelle vanille-ijs
- Flamberen kan ook…
- 3cl Calvados, opstomen tot kookpunt
- En brand steken aan tafel en erover gieten
Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Z3FVD-WPjCo
Je kan de foto's ook vinden bij recept C; Normande
Gevuld flensje- appel- calvados- vanille
Flensjes maken:
Crème brûlée:
- 1 liter melk- 200 gram suiker- 1 vanillestokken of zakje vanillesuiker
- 350 gram dooiers
- 350 gram room
- Melk en suiker en vanille opzetten en laten infuseren
- Room en dooiers toevoegen
- Vullen in terrine, potjes…
- Stomen op 85°C onder strakke folie
- Afkoelen
Brunoise (blokjes) van Granny appels
Vanille ijs en gekarameliseerde appelpartjes
Flensje samenstellen
- Vullen met goeie massa van de C.B.
- Dichtplooien, niet oprollen
- Pannenkoek op plateau
- Insmeren met boter en suiker bovenop
- Suiker laten karamelliseren in de oven (opletten uitdrogen pannenkoek)
- Desnoods wat bij branden of onder de salamander
- Op bord, brunoise en gekarameliseerde appel
- Crumble met boven quenelle vanille
- Flamberen met calvados
Ananasflensjes ’Crêpes Georgette is zoals de Normandië maar vervang de appeltjes door dunne schijfjes ananas
Reactie plaatsen
Reacties