1.Benodigheden ( 4 personen)
-
700 gram aardpeer- 2 stengels wit van prei- 3 uien- 1 st selder- 1 teentje look
-
2 liter bouillon – garnituur naar keuze
2.Bereidingswijze:
- ·Schil de aardperen. Leg ze vervolgens onmiddellijk in een kommetje met koud water om het verkleuren tegen te gaan.
- Kuis de overige groenten, was en snij grof (mirepoix)
- Snijd de ui en de aardperen in grove stukken. Stoof de ui met een teentje look aan in een scheutje olie of klontje boter.
- Voeg de stukjes aardpeer en prei toe en laat gaar stoven.
- · Blus de groentjes vervolgens met bouillon en voeg de selder toe.
- Breng aan de kook en voeg een kruidenboeket toe (bouquet garni) tijm- laurier- peterseliestengel
- Laat half uur goed pruttelen op een zacht vuurtje
- Verwijderen het kruidenboeket en mix de soep
- Afkruiden en eventueel room of melk toevoegen
· Mogelijke garnituren
o Gerookte zalm-paling of forel
o Blokjes ham, gekookt of gerookt
o Gebakken bloedworst
o Blokjes aardpeer
o Gebakken sint -jacobsnoot -garnaaltjes
Extra garnituren van aardpeer of Topinabour of Jeruzalem artisjok
- In fijne schijftjes en in de frietpot op 15P graden
- In kleine blokjes versnijden, kort even opkoken en dan mengen met gerookte zalm, forel, paling…
- De schil gefrituurd
- Puree/crème/zalf
- Aardpeer poffen
- Aardperen goed wassen en borstelen met een borstel tot alle zand weg is
- Op een zoutbed plaatsen en poffen in de oven tot ze gaar zijn. op 160°C
- Espuma;:
- Schil de topinambours /aardpeeren kook gaar
- Draai 600gr af in de thermomix met toevoeging van 100ml kookvocht en
- 300ml melk + 50gr boter, smaak af met zout, let op! Dit is een zoete wortel!
- Passeer door een super fijne puntzeef en dosseer in een
- espumafles+2patronen, bewaar au bain-marie
Reactie plaatsen
Reacties