Aardpeersoep

 
1.Benodigheden ( 4 personen)
 
  • 700 gram aardpeer- 2 stengels wit van prei- 3 uien- 1 st selder- 1 teentje look

  • 2 liter bouillon – garnituur naar keuze

 

2.Bereidingswijze:

 
  1. ·Schil de aardperen. Leg ze vervolgens onmiddellijk in een kommetje met koud water om het verkleuren tegen te gaan.
  2. Kuis de overige groenten, was en snij grof (mirepoix)
  3. Snijd de ui en de aardperen in grove stukken. Stoof de ui met een teentje look aan in een scheutje olie of klontje boter.
  4. Voeg de stukjes aardpeer en prei toe en laat gaar stoven.
  5. · Blus de groentjes vervolgens met bouillon en voeg de selder toe.
  6. Breng aan de kook en voeg een kruidenboeket toe (bouquet garni) tijm- laurier- peterseliestengel
  7. Laat half uur goed pruttelen op een zacht vuurtje
  8. Verwijderen het kruidenboeket en mix de soep
  9. Afkruiden en eventueel room of melk toevoegen
 

· Mogelijke garnituren

 

o Gerookte zalm-paling of forel

o Blokjes ham, gekookt of gerookt
o Gebakken bloedworst
o Blokjes aardpeer
o Gebakken sint -jacobsnoot -garnaaltjes
 
Extra garnituren van aardpeer of Topinabour of Jeruzalem artisjok
  • In fijne schijftjes en in de frietpot op 15P graden
  • In kleine blokjes versnijden, kort even opkoken en dan mengen met gerookte zalm, forel, paling…
  • De schil gefrituurd
  • Puree/crème/zalf
  • Aardpeer poffen
    • Aardperen goed wassen en borstelen met een borstel tot alle zand weg is
    • Op een zoutbed plaatsen en poffen in de oven tot ze gaar zijn. op 160°C
  • Espuma;:
    • Schil de topinambours /aardpeeren kook gaar
    • Draai 600gr af in de thermomix met toevoeging van 100ml kookvocht en
    • 300ml melk + 50gr boter, smaak af met zout, let op! Dit is een zoete wortel!
    • Passeer door een super fijne puntzeef en dosseer in een
    • espumafles+2patronen, bewaar au bain-marie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.