SAMOSA #OKAN

 

Samosa India- Pakistan / Boreks Griekenland- Turkije

Dit kan zowel gevouwen worden in hoorntjes als in driehoekjes of maantjes

 

Bereidingswijze:

 
  • Deeg voor 10 stuks: 2 eetlepels arachideolie olie, 455 gram bloem, zout, 2 dl warm water. Je kan ook gewoon kan en klaar filo deeg kopen

  • Voor de vulling: 400 gram aardappelen, groen boontjes of erwtjes, 4 eetlepels olie, komijnzaad, mespuntje kurkuma, mespuntje garam masala, gesnipperde koriander, sap van 1 limoen, paprikapoeder. Je kaan ook werken met kip of rundergehakt, olijven, fetakaas

  • Wrijf de olie door de bloem met het zout tot een korrelig deeg en voeg beetje bij beetje water toe en kneed tot een elastisch deeg.

  • Voeg eventueel bloem toe indien het deeg te nat is en laat rusten en dek af.

  • Schil de aardappel en snij in fijne blokjes

  • Blancheer de boontjes

  • Verhit olie in pan en rooster komijn en korianderbollen tot de aroma’s vrijkomen en maal nadien in vijzel.

  • Pel de ui en snipper en fruit aan in olie en doe aardappel bij.

  • Kruid met specerijen, masala en kurkuma

  • Rasp wat gember en hak koriander fijn.

  • Voeg boontjes/erwtjestoe, net als koriander en eventueel wat gember, breng op smaak met Thaise vissaus of zout.

  • Rol het deeg uit tot 0.5 centimeter en steek er rondjes uit met diameter van ong. 8 cm.

  • Schep een lepel van de afgekoelde vulling in het midden en bevochtig de randen.

  • Druk de randen aan met vork, frituur op 180 ° graden ,goudbruin

  • ๐ŸŒŸ Stappenplan: SAMOSA ๐ŸŒŸ

    Samosa India- Pakistan / Boreks Griekenland- Turkije/ Rwanda /Syrië

    ๐Ÿง‘‍๐Ÿณ Deeg bereiden

    ๐Ÿงบ Ingrediënten verzamelen:

    • ๐Ÿฅ„ 2 eetlepels arachideolie
    • ๐ŸŒพ 455 gram bloem
    • ๐Ÿง‚ Zout naar smaak
    • ๐Ÿ’ง 2 dl warm water

    ๐Ÿ‘ฉ‍๐Ÿณ Deeg maken:

    1. ๐Ÿฅก Doe de bloem in een kom en meng er het zout door.
    2. ๐Ÿฅ„ Voeg de arachideolie toe en wrijf door de bloem tot een korrelig mengsel.
    3. ๐Ÿ’ง Voeg beetje bij beetje warm water toe en kneed tot een elastisch deeg.
    4. ๐ŸŒพ Voeg extra bloem toe als het deeg te nat is.
    5. ๐Ÿ›Œ Laat het deeg rusten onder een doek.

    ๐Ÿฅ” Vulling voorbereiden

    ๐Ÿงบ Kies je vulling:

    • ๐ŸŒฑ Vegetarisch: aardappelen, boontjes/erwtjes, kruiden, specerijen.
    • ๐Ÿ“ Alternatief: kip, rundergehakt, olijven of fetakaas.

    ๐Ÿณ Ingrediënten voor vegetarische vulling:

    • ๐Ÿฅ” 400 gram aardappelen
    • ๐ŸŸข Groene boontjes of erwtjes
    • ๐Ÿฅ„ 4 eetlepels olie
    • ๐ŸŒฟ 1 theelepel komijnzaad
    • โœจ Mespuntje kurkuma
    • ๐ŸŒถ๏ธ Mespuntje garam masala
    • ๐Ÿƒ Gesnipperde koriander
    • ๐Ÿ‹ Sap van 1 limoen
    • ๐Ÿ”ฅ Paprikapoeder
    • Optioneel: ๐Ÿซš Geraspte gember, vissaus

    ๐Ÿ‘จ‍๐Ÿณ Bereiding:

    1. ๐Ÿ”ช Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
    2. โ™จ๏ธ Gaar/kook de boontjes of erwtjes kort in kokend water.
    3. ๐Ÿณ Verhit olie in een pan en rooster komijnzaad tot de aroma’s vrijkomen.
    4. ๐Ÿง… Snipper een ui, fruit in olie en voeg aardappelblokjes toe.
    5. โœจ Kruid met kurkuma, garam masala en paprikapoeder.
    6. ๐ŸŒฟ Voeg boontjes/erwtjes, gehakte koriander en (optioneel) geraspte gember toe.
    7. ๐Ÿ‹ Breng op smaak met limoen, vissaus of zout. Laat de vulling afkoelen.

    ๐ŸฅŸ Deeg vullen en frituren

    ๐Ÿž Deeg uitrollen:

    1. Verdeel het deeg in kleinere porties.
    2. Rol uit tot 0,5 cm dik.
    3. ๐ŸŸก Steek rondjes uit (ongeveer 8 cm diameter).

    ๐ŸฅŸ Vullen en vormen:

    1. ๐Ÿฅ„ Schep een lepel afgekoelde vulling in het midden van elk rondje.
    2. ๐Ÿ’ง Bevochtig de randen met water.
    3. ๐Ÿ”’ Vouw dicht en druk stevig aan met een vork.

    ๐Ÿณ Frituren:

    1. ๐Ÿ›ข๏ธ Verhit olie tot 180°C in een friteuse.
    2. ๐ŸฅŸ Frituur de snacks goudbruin in kleine porties.
    3. ๐Ÿงป Laat uitlekken op keukenpapier.

    ๐Ÿฝ๏ธ Serveren

    • Serveer warm met een dipsaus naar keuze:
      • ๐Ÿฅฃ Yoghurtdip
      • ๐Ÿฅญ Mangochutney
      • ๐ŸŒถ๏ธ Pittige saus

     

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.