Samosa India- Pakistan / Boreks Griekenland- Turkije
Dit kan zowel gevouwen worden in hoorntjes als in driehoekjes of maantjes
Bereidingswijze:
-
Deeg voor 10 stuks: 2 eetlepels arachideolie olie, 455 gram bloem, zout, 2 dl warm water. Je kan ook gewoon kan en klaar filo deeg kopen
-
Voor de vulling: 400 gram aardappelen, groen boontjes of erwtjes, 4 eetlepels olie, komijnzaad, mespuntje kurkuma, mespuntje garam masala, gesnipperde koriander, sap van 1 limoen, paprikapoeder. Je kaan ook werken met kip of rundergehakt, olijven, fetakaas
-
Wrijf de olie door de bloem met het zout tot een korrelig deeg en voeg beetje bij beetje water toe en kneed tot een elastisch deeg.
-
Voeg eventueel bloem toe indien het deeg te nat is en laat rusten en dek af.
-
Schil de aardappel en snij in fijne blokjes
-
Blancheer de boontjes
-
Verhit olie in pan en rooster komijn en korianderbollen tot de aroma’s vrijkomen en maal nadien in vijzel.
-
Pel de ui en snipper en fruit aan in olie en doe aardappel bij.
-
Kruid met specerijen, masala en kurkuma
-
Rasp wat gember en hak koriander fijn.
-
Voeg boontjes/erwtjestoe, net als koriander en eventueel wat gember, breng op smaak met Thaise vissaus of zout.
-
Rol het deeg uit tot 0.5 centimeter en steek er rondjes uit met diameter van ong. 8 cm.
-
Schep een lepel van de afgekoelde vulling in het midden en bevochtig de randen.
-
Druk de randen aan met vork, frituur op 180 ° graden ,goudbruin
-
๐ Stappenplan: SAMOSA ๐
Samosa India- Pakistan / Boreks Griekenland- Turkije/ Rwanda /Syrië
๐ง๐ณ Deeg bereiden
๐งบ Ingrediënten verzamelen:
- ๐ฅ 2 eetlepels arachideolie
- ๐พ 455 gram bloem
- ๐ง Zout naar smaak
- ๐ง 2 dl warm water
๐ฉ๐ณ Deeg maken:
- ๐ฅก Doe de bloem in een kom en meng er het zout door.
- ๐ฅ Voeg de arachideolie toe en wrijf door de bloem tot een korrelig mengsel.
- ๐ง Voeg beetje bij beetje warm water toe en kneed tot een elastisch deeg.
- ๐พ Voeg extra bloem toe als het deeg te nat is.
- ๐ Laat het deeg rusten onder een doek.
๐ฅ Vulling voorbereiden
๐งบ Kies je vulling:
- ๐ฑ Vegetarisch: aardappelen, boontjes/erwtjes, kruiden, specerijen.
- ๐ Alternatief: kip, rundergehakt, olijven of fetakaas.
๐ณ Ingrediënten voor vegetarische vulling:
- ๐ฅ 400 gram aardappelen
- ๐ข Groene boontjes of erwtjes
- ๐ฅ 4 eetlepels olie
- ๐ฟ 1 theelepel komijnzaad
- โจ Mespuntje kurkuma
- ๐ถ๏ธ Mespuntje garam masala
- ๐ Gesnipperde koriander
- ๐ Sap van 1 limoen
- ๐ฅ Paprikapoeder
- Optioneel: ๐ซ Geraspte gember, vissaus
๐จ๐ณ Bereiding:
- ๐ช Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
- โจ๏ธ Gaar/kook de boontjes of erwtjes kort in kokend water.
- ๐ณ Verhit olie in een pan en rooster komijnzaad tot de aroma’s vrijkomen.
- ๐ง Snipper een ui, fruit in olie en voeg aardappelblokjes toe.
- โจ Kruid met kurkuma, garam masala en paprikapoeder.
- ๐ฟ Voeg boontjes/erwtjes, gehakte koriander en (optioneel) geraspte gember toe.
- ๐ Breng op smaak met limoen, vissaus of zout. Laat de vulling afkoelen.
๐ฅ Deeg vullen en frituren
๐ Deeg uitrollen:
- Verdeel het deeg in kleinere porties.
- Rol uit tot 0,5 cm dik.
- ๐ก Steek rondjes uit (ongeveer 8 cm diameter).
๐ฅ Vullen en vormen:
- ๐ฅ Schep een lepel afgekoelde vulling in het midden van elk rondje.
- ๐ง Bevochtig de randen met water.
- ๐ Vouw dicht en druk stevig aan met een vork.
๐ณ Frituren:
- ๐ข๏ธ Verhit olie tot 180°C in een friteuse.
- ๐ฅ Frituur de snacks goudbruin in kleine porties.
- ๐งป Laat uitlekken op keukenpapier.
๐ฝ๏ธ Serveren
- Serveer warm met een dipsaus naar keuze:
- ๐ฅฃ Yoghurtdip
- ๐ฅญ Mangochutney
- ๐ถ๏ธ Pittige saus

Reactie plaatsen
Reacties