Kip ,erwtjes op Franse wijze

Doperwtjes waren ongekend populair aan het eind van de zeventiende eeuw. Ze werden zelfs gesnoept, zoals Madame de Maintenon schreef over het hofleven in 1696: “Il y a des dames qui, après avoir soupé, et bien soupé, trouvent des pois chez elles avant de coucher, au risque d’une indigestion. C’est une mode, une fureur.” (Er zijn dames die, nadat ze hebben gegeten, en goed gegeten, thuis doperwtjes nemen voordat ze gaan slapen. Het is een modegril, een rage)

 

Gebraden kip of piepkuiken, een taartje met erwten op Franse wijze en aardappelkroketten

Poulet rôti Clamart et pommes croquettes
 

Ingrediënten

 

· 400 g erwtjes

· 80 jonge uitjes - 80 g kropsla
· 150 g boter – zout/peper
· 1 kg aardappelen - 3 eierdooiers - nootmuskaat
· 50 g bloem -3 dl eiwit - 10 g olie -150 g paneermeel
· 1 kip of 2 piepkuiken
 100 g uien -100 g wortelen- bouillon- verse kruiden
· 4 individuele taartbodems uit deeg
 
Bereiding
· Blancheer de erwtjes heel kort giet ze af, verfris ze en laat ze uitlekken.
· Snijd de kropsla in grote, grove repen en doe in een pan met de erwten, de gepelde uitjes, bouquet garni, klontjes boter, zout, suiker en een half glas water.
· Dek de pan af en laat alles 10 à 15 minuten op laag vuur stoven.
· Verwijder het bouquet, roer nog wat boter door de erwtjes en dien warm op
· Bereid de aardappelkroketten (geen melk!!!)
· Braad de kip en bereid ook wat jus met dragon
· Dresseer de erwtjes in de verwarmde taartbodems.
 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.