Aardappelkubbeh- chap uit Irak
Aardappel Chap- aardappelkubbeh
Voor de korst
· 1 kg bloemige, niet vast kokende aardappelen
· 80 gram maizena
· 1 eetlepel zout
· 1 koffielepel maizena
Vulling
· 2 eetlepels olijfolie
· 1 ui fijn gesnipperd
· 500 gram lamsgehakt of vegetarisch gehakt of vlees van ossenstaart
· 1 koffielepel 7 kruidenpoeder (peper, piment, koriander, kruidnagel, , gember, kaneel, nootmuskaat
· 30 gram fijn gesneden platte peterselie
· Je kan ook werken met enkel een vulling van bonen, kaas, groenten..
1. Kook de geschilde aardappelen gaar in gezouten water
* Je kan deze ook poffen in de oven, niet geschild, beter van smaak en minder vocht in de aardappel
2. Pel indien nodig en stamp te aardappelen fijn terwijl ze nog warm zijn. Kan ook door een passe- vite.
3. Plaats even in de koelkast
4. Doe de helft van de kurkuma erbij en het zout erbij en roer goed met je handen.
5. Voeg nu de rest van het zout en de kurkuma erbij.
6. Kneed tot een werkbaar deeg
7. Doe wat olie aan je handen en verdeel het deeg in gelijke delen- ballen
8. Voor de vulling: stoof de ui aan in olie en voeg het gehakt/vlees en de kruidenmix toe
9. De vulling moet goed droog zijn, voeg op het einde te peterselie toe.
10. Neem een plateau en leg hier folie of boterpapier op.
11. Vorm balletjes van ongeveer 40 gram (handen lichtjes met olie)
12. Maak met je duim een opening in de bal en doe hier het vulsel in.
13. Maak opnieuw rond en duw mooi vlak.
Je kan dit ook maken en bewaren in diepvries, let wel niet dicht tegen elkaar of op elkaar zonder folie of boterpapier ertussen
Frituren wanneer nodig en indien gewenst serveren met saus/dip van zwarte knoflookmayonaise of mosterdmayo of hummus of ....
Basis van het recept van chef Sara Shawkat

Reactie plaatsen
Reacties